Fenntarthatóság, üzemelés

Püspökszilágy az elnyert pályázatai szerint 2019-re komplett intézményi és létesítményi háttérrel indulhat az új feladatok megoldásáért folyó küzdelembe.
Az intézményeken, létesítményeken túl, a falu teljes infrastruktúrája megújul, ahol szükséges, új utak, járdák, vízelvezetők fogják a falu biztonságát szolgálni.

Hatalmas erőt ad az a tény is, hogy a településen lévő ingatlanok mind elkeltek. A kicsi zsáktelepülés jó kondícióban nézhet a legnagyobb kihívás elé, ez pedig az értékek megtartása, a létesítmények, intézmények rentábilis üzemeltetése.
A polgármester és a települési klímareferens szakmai út keretében Csehországban és Szlovákiában tekintette meg, hogyan működnek önfenntartóan, gazdaságosan az ottani kistelepüléseken 3-5 éve elkészült projektek. Mindig van mit tanulni.
   
Püspökszilágy az egyik legkisebb település Pest megyében és több ezer ilyen település van az országban. A pályázatokon csak úgy lehetett nyerni és a fenntartás titka is az, hogy megtaláljuk, miben vagyunk egyediek, mi az érték ami nálunk van, mi az, amit meg kell őrizni, mit kell fejleszteni. A több száz éves történelmi, társadalmi, természeti, környezeti, épített emlékeinken túl, meg kell találni azt, amiben Püspökszilágy kuriózum, egyedi település. Szerencsére sok ilyen van.
A zsáktelepülés előnye és hátránya mellett a település földrajzi elhelyezkedése, a főváros és a Dunakanyar közelsége kihasználható lehetőség.
Ahhoz, hogy a létesítmények, intézmények működjenek, a településen ideális létszámú és korösszetételű lakosságnak kell élnie. Hozzánk csak céllal jönnek az emberek, így az idelátogatókat úgy kell fogadni a lehetőségeket kihasználva, hogy azzal a tudattal távozzanak, ide érdemes volt eljönni, érdemes másoknak ajánlani. A falunkban tisztaság, nyugalom, biztonság van.

 

Oldalainkat 54 vendég böngészi