Kistelepülés a klímavédelemért

Amikor az ország, sőt, az egész világ éghajlata is negatív irányba változik, felvetődik a kérdés: Püspökszilágy mit tehet ez ellen? Már eddig is sokat tettünk  - és még fogunk is -  ennek érdekében, törekvéseinknek már most mutatkoznak eredményei. Tudjuk, hogy a tiszta víz védelme, megőrzése, helyben tartása, a vízzel való okos, jó gazdálkodás nagyon sokat segít az éghajlat-változás elleni küzdelemben. Településünkön ma már teljes a szennyvíz csatornahálózat, és erre a lakosság 90 százaléka rácsatlakoztt.
 
A projekthez a térség – benne Püspökszilágy – is kapott támogatást. A rendszer kialakítása komoly befektetés a jövő nemzedékek érdekében is.  A természeti környezet már most meghálálta,  mert röpke 5 év alatt a Szilágyi patakon fantasztikus változást hozott, ennek eredményeként a flóra és fauna átalakult. Új fajok jelentek meg, régiek térnek vissza, olyan állatok és növények, amelyek a víz tisztaságára nagyon érzékenyek.
Újra láthatunk például vidra családokat, amelyek évtizedekig hiányoztak, de apró vizi állatok, rákok és egyre több mocsári teknős, valamint a színesedő madárvilág is igazolja a pozitív változást. Püspökszilágy az ősztől tervezi, az Arany patakon - a Tisza vízgyűjtőjén - a Gombás patakon - ami a Duna vízgyűjtője - olyan egységes természet-közeli megoldások kialakítását, amelyek további kedvező változásokat hozhatnak. A tervek kidolgozásához pályázati támogatásra, segítségére számítunk.
Ezeket a megoldásokat természetesen minta projektként is vállalnánk, és a munkába országos, illetve nemzetközi szervezetek segítségét is szívesen vennénk. Csodálatos lehetőség ez arra is, hogy bizonyítsuk a falunkban élő polgárainknak, hogy ma is tud  Püspökszilágy az egészséges, tiszta környezetért tenni. Az elmúlt években az Arany patakra már többször fordítottunk munkát és pénzt. Tudni kell, hogy a dombokról lezúduló csapadékot döntően ez a patak vezeti át a településen. Az elmúlt tíz évben öt alkalommal okozott komoly károkat a patakba ömlő esővíz, törmelék, iszap és hordalék. A helyzet javítására kaptunk állami segítséget is a vis maior keretből, az önkormányzat pedig mindig biztosított anyagi támogatást a károk mielőbbi felszámolásához. A vis maior károk tipikus példájaként érintik a lakosságot a Rákóczi út vízmosásai.
Az út állami tulajdonú, és a közút-kezelő felügyelete alatt van. A néha borzasztó állapotok felszámolásához sajnos eddig nem sikerült a közútkezelő hozzájárulását megkapnunk, de nem adjuk fel. Meggyőződésünk, hogy akik ma kifogásolják a vizeinkre fordított összegeket,  idővel be fogják látni, hogy a jövőbe, a gyerekekbe, a környezetbe fektetett munka térül meg a leginkább, igaz, majd az unokáinknak.
 
Tordai Sándor, polgármester
 
Oldalainkat 55 vendég böngészi