A víz maga az élet

Magyarország első folyamatban épülő "Life Minta Projektjének" területi helyszíne a „zászlóshajónak” számító Püspökszilágyon van. A környezetvédők, civil szervezetek által csak cicamicának becézett, szeretett projekt neve a következő: Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében.

A májusi komplett ellenőrzés során a minisztériumokon és hatóságokon túl az Uniós monitoring bizottság is rendben talált mindent.  Az Arany patakon a forrásoktól az oldaltározó után lévő vízi átjáróig összesen 15 ponton lesznek külterületen természetközeli beavatkozások a száz évnél régebbi magyar és a frissen megismert lengyel, cseh és angol – már üzemelő és megvalósult – klíma és vízvédelmi projektek felhasználásával. A település belterületén zajló vízügyi pályázatok teljesen más forrásból, de kölcsönösen összehangolva és egy rendszerként működve már a nyárra elkészülnek. A projekt lényege az ,hogy az éghajlatvédelem és a vízmegőrzés jegyében a nagy víz mennyiségek elrohanását megakadályozva, több és állandóbb víz mennyiség lesz
a patakban valamint a vízgyűjtő területén is. Ami szintén nagyon fontos, nem lesz több villámárvíz és hordalék elöntés sem.
A munkálatok előtt a lombfakadást megelőzve a kikerülő cserjék és a fácskák kivágásra kerültek, a madarak fészkelését és
későbbi sérülésüket elkerülendő. A területen lévő két védett növény a mocsári csorbóka és a fehér tündérrózsa a WWF Magyarország, A Duna Ipoly Nemzeti Park és az önkormányzat közreműködésével át lett telepítve.
A mélypontról felfelé haladva az éppen aktuális kétéltű életciklust figyelemmel kísérve (kivermelés téli álom után, szerelem, utódlás) fokozatosan haladnak felfelé, biztosítva a menekülési lehetőséget.
A 2021-ig tartó projekt, amit Püspökszilágy több ezer településből kiválasztva nyert el, bemutatandó minta lesz minden hegy és dombvidéki településnek a környezetbarát egyszerű és olcsó megoldások területén a fenti témakörökben. Az elkészülés során, a monitorozás alatt, majd azt követően a helyszínen kialakított tanösvényen, tájékoztató táblák, személyes vezetés, applikáció vagy okos eszköz segítségével telefonon, tableten, laptopon, de akár otthonról is megtekinthető, bejárható lesz az egész „cicamica” projekt. Az önkormányzat szívesen vár minden érdeklődött, aki tájékozódni szeretne a témában.

Oldalainkat 53 vendég böngészi